Ποιο είναι το καθρέφτισμα μιας θεατρικής παράστασης σε σχέση με την πραγματική ζωή; Πως το θέατρο καθρεφτίζει τη ζωή και πότε προβάλλει ένα διαστρεβλωμένο είδωλο; Πέρα απ’ αυτό, πως χρησιμοποιούμε αυτό το είδωλο για θεραπευτική δουλειά στη δραματοθεραπεία; Το εργαστήριο αυτό φωτίζει τα αισθητικά στοιχεία της δραματοθεραπείας, εστιάζοντας στη χρήση θεατρικών στοιχείων στη δραματοθεραπεία, όπως τα εννοούσε ο Εβρέινοβ. Βασίζεται στις κεντρικές του έννοιες του «θεάτρου του εαυτού» και του «μονοδράματος» και περιλαμβάνει διάφορες ασκήσεις παιχνιδιού ή εν τω βάθει διερεύνησης, σχετικές με θεραπευτική δύναμη του ενστίκτου της «μεταμόρφωσης».
Ο εισηγητής Λάμπρος Γιώτης εκπαιδεύτηκε και εργάζεται επαγγελματικά στον χώρο που συνδέει την ψυχοθεραπεία με τη δραματική τέχνη. Είναι Ψυχίατρος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δραματοθεραπευτής (University of Hertfordshire, PhD in Dramatherapy), ηθοποιός (Δραματική Σχολή Γ. Θεοδοσιάδη) και σκηνοθέτης. Στην εκπαίδευσή του περιλαμβάνεται το ψυχόδραμα (London Institute of Psychodrama), σεμινάρια αρχαίου και σύγχρονου δράματος στην Αθήνα (Μ. Βολανάκης, Ζ. Νικολούδη) και το Λονδίνο (RADA, Actor’s Center, City Lit) και το θέατρο playback (Leadership & Trainer, Center of Playback Theater, New York). Ιδρυτής της Εταιρείας Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός», στο πλαίσιο της οποίας οργάνωσε εκπαίδευση στο Θέατρο Playback και δημιούργησε την πρώτη επαγγελματική ομάδα Θεάτρου Playback στην Ελλάδα («Playback Ψ», 2004). Η ομάδα αυτή έχει δώσει πάνω από 500 παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές (Θέατρο Νέου Κόσμου, Booze, Βικτώρια, Studio Μαυρομιχάλη, Παλμός), θεραπευτικά πλαίσια και πολιτιστικούς φορείς.
Το εργαστήριο καλωσορίζει ανθρώπους απο όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία στο θέατρο ή την κίνηση. Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν στο εργαστήριο ένα αξεσουάρ της επιλογής τους που να μπορούν να το φορέσουν.
Ώρες του εργαστηρίου:
Σάββατο 20/1 11:00-16:00
Κυριακή 21/1 11:00-16:00