ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ

Epineio - Βιωματικό εισαγωγικό εργαστήριο στο Ψυχόδραμα

«Το σώμα θυμάται ό,τι το μυαλό ξεχνά.»  J.L. Moreno

Το Ψυχόδραμα είναι μια μέθοδος ομαδικής ψυχοθεραπείας που επινοήθηκε και καλλιεργήθηκε από τον ψυχίατρο J.L. Moreno. Μέσα σε μια ψυχοδραματική ομάδα, το άτομο έχει την ευκαιρία να αναπαραστήσει παρελθοντικά, παροντικά ή και μελλοντικά σημεία της ζωής του και να τα επεξεργαστεί δημιουργικά με την βοήθεια του συντονιστή και των μελών της ομάδας.
Οι εμπειρίες, οι εσωτερικές συγκρούσεις καθώς και τα όνειρα αναβιώνονται και επεξεργάζονται όχι μόνο μέσω του λόγου αλλά κυρίως μέσω της δράσης και του σχετίζεσθαι μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η ψυχοδραματική συνθήκη μας βοηθά τόσο να αναβιώσουμε και να κατανοήσουμε τα

συναισθήματα που οι σημαντικοί άλλοι μας προκαλούν, όσο και αυτά που εκείνοι νιώθουν από τη θέση στην οποία βρίσκονται. Αυτό ακριβώς είναι το καίριο νόημα του “ρόλου” και της ¨εναλλαγής των ρόλων” στο ψυχόδραμα.
Η ανάγκη, που όλοι είχαμε σαν παιδιά στην διάρκεια του παιχνιδιού με τους συνομηλίκους να «γίνουμε» κάποιος άλλος, καταδεικνύει τόσο την ανακουφιστική, όσο και την επανορθωτική εμπειρία που μπορεί να επιτελεστεί όταν μας επιτραπεί να κάνουμε κάτι που θαυμάζουμε, φοβόμαστε ή δεν καταλαβαίνουμε. Κάτι που έχουμε δει ή βιώσει και θέλουμε με κάποιο τρόπο να το ξαναζήσουμε ώστε να το μετριάσουμε, να το τροποποιήσουμε, να το απολαύσουμε ή απλώς…να το καταλάβουμε.
Το ψυχόδραμα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς και ως μια “σωματική θεραπεία”, μιας και ακριβώς το στοιχείο της δράσης είναι εκείνο που επιτρέπει στο σώμα να μιλήσει και να εκφραστεί.
Κύριος στόχος του ψυχοδράματος είναι η ανάπτυξη του αυθορμητισμού, μέσω του οποίου έρχεται κανείς σε επαφή με τον “αυθεντικό του εαυτό”.
Επίσης, το πλαίσιο μιας ψυχοδραματικής ομάδας ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν σε ρόλους που δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να εξερευνήσουν. ¨Είναι μια πρόβα ζωής χωρίς τον φόβο της τιμωρίας¨, όπως επισημαίνει η καταξιωμένη ψυχοδραματίστρια Marcia Karp.

Το σεμινάριό μας θα αποτελέσει μια βιωματική εισαγωγή στη μέθοδο του Κλασικού Μορενικού Ψυχοδράματος και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κάποια δομικά στοιχεία της μεθόδου:
– την κοινωνιομετρία και τη δυναμική της ομάδας
– Τις τεχνικές του role playing και του role reversal
– Τις ψυχοδραματικές βινιέτες

Η Θάλεια Πορτοκάλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ψυχολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πρόγραμμα Ψυχολογίας) και παράλληλα ασχολήθηκε με το θέατρο. Το 2013 ολοκλήρωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο University of London – Royal Central School of Speech and Drama και έλαβε τον τίτλο Δραματοθεραπεύτριας (Drama and Movement Therapist – Sesame). Εκπαιδεύτηκε στο Ψυχόδραμα μέσα στα πλαίσια του 5ετούς προγράμματος εκπαίδευσης του ΙΨΑ (Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών) και το 2015 έλαβε τον τίτλο Ψυχοδραματίστριας – Ψυχοθεραπεύτριας. Τις περιόδους 2013-2014 και 2015-2016 εκπαιδεύτηκε στο θέατρο playback στον “Παλμό” και από τότε αποτελεί μέλος της ομάδας “Playback Ψ”, παίζοντας σε παραστάσεις σε θεατρικά και θεραπευτικά πλαίσια. Έχει εργαστεί σε ποικίλα κλινικά πλαίσια σε Ελλάδα και Αγγλία (σε ειδικά σχολεία, σε κέντρα ημέρας για ανθρώπους με ψυχιατρικές διαταραχές, νοητική υστέρηση, αυτισμό, σε οικοτροφεία και ψυχιατρικούς ξενώνες), ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια στην Αθήνα με ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Από το 2016 συνεργάζεται με το δίκτυο μεταναστριών «Μέλισσα», όπου συντονίζει θεραπευτικές ομάδες καθώς και ατομικές συνεδρίες για γυναίκες πρόσφυγες. Είναι μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος.

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ