ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Epineio - Δραματοθεραπεία και εξαρτήσεις

Ο εθισμός αποτελεί μια ψυχοσωματική λύση-φυγή στην ψυχική οδύνη. Το σώμα του εξαρτημένου ατόμου είναι παραμελημένο, κακοποιημένο, ανεπίδοτο, σκλαβωμένο.

Είναι ένα σώμα-σκηνή όπου εκφράζονται οι ενδοψυχικές συγκρούσεις, οι ελλείψεις και η θλίψη που ο εξαρτημένος φέρει. Επομένως στη θεραπεία απεξάρτησης πρέπει να συμμετέχει το σώμα εάν επιθυμούμε από σκηνή πόνου να μεταστραφεί σε πεδίο απόλαυσης. Επιπλέον αρκετές  από τις αιτίες που οδηγούν στην εξάρτηση είναι ασυνείδητες και οφείλουμε να τις ερευνήσουμε με συμβολικά ή προβολικά μέσα.
Τέλος η διαδικασία επανένταξης απαιτεί να δοκιμαστεί το άτομο στη νέα του ζωή με αλλεπάλληλες πρόβες και να διερευνήσει τους νέους ρόλους που απαρτίζουν τη νέα του ταυτότητα.
Φαίνεται ότι η Δραματοθεραπεία είναι αποτελεσματική έως απαραίτητη σε

όλες τις φάσεις της απεξάρτησης. Επιπλέον μας προσφέρεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την όλη διαδικασία ως ένα «Ταξίδι του ήρωα» με πολλά περάσματα, βοηθούς και εμπόδια.
Σ’ αυτό το βιωματικό  σεμινάριο θα μοιραστούμε τη χαρά να συμμετέχουμε σε μια μοναδική εμπειρία μέσα από  τις τεχνικές και τα υλικά της δραματοθεραπείας όπως ζωγραφική, κατασκευές, δημιουργία ιστοριών και παίξιμο ρόλων με στόχο να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το πολυπαραγοντικό φαινόμενο των εξαρτήσεων στη ζωή μας, όχι μόνο από εξαρτησιογόνες  ουσίες  αλλά και από τοξικές σχέσεις.

Ο Στέλιος Κρασανάκης, σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Παράλληλα σπούδασε θέατρο στην επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης με τη Ρούλα Πατεράκη. Συνέχισε σπουδές στο English Institute of Dramatherapy και στο NYU. Υπήρξε μέχρι πρόσφατα διευθυντής στο πρόγραμμα απεξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» για 24 χρόνια.
Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου. Έχει σκηνοθετήσει  για το θέατρο 22 παραστάσεις. Πρόεδρος του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική», της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Ιδρυτής του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ που παρέχει εκπαίδευση, έρευνα και θεραπεία. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EFD (European Federation of Drama therapy) και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Διδάσκων στο τμήμα θεάτρου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ώρες του εργαστηρίου:
Σάββατο 11/2 12:00-19:00
Κυριακή 12/2 12:00-17:00

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ