ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

Epineio - Συμβουλευτική γονέων (σύμφωνα με την προσέγγιση Attachment Parenting)

Ο ρόλος του γονέα, κάποιες φορές μπορεί να βιώνεται ως ιδιαίτερα απαιτητικός και ο ενήλικας να δυσκολεύεται να διαχειριστεί τόσο ένα μωρό όσο κι ένα μεγαλύτερο παιδί. Τα προσωπικά βιώματα και οι πεποιθήσεις με τις οποίες έχει ο ίδιος γαλουχηθεί, μπορεί να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη συνθήκη, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, να δημιουργούνται εντάσεις και να απομακρύνεται συναισθηματικά απο το παιδί του. 

Η συμβουλευτική γονέων, αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί ένας συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, που να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την εποικοδομητική επικοινωνία. 

Οι γονείς καθοδηγούνται ώστε να είναι κοντά στο παιδί τους, να το αναθρέφουν χωρίς βία, με σεβασμό στις ανάγκες του. Να ανταποκρίνονται με τρυφερότητα και συνέπεια, ενδυναμώνοντας το και βοηθώντας το να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος για να γίνει ένας ψυχικά υγιής ενήλικος. Ενθαρρύνονται όμως να είναι εξίσου συνεπείς και απέναντι στον εαυτό τους, αναζητώντας την ισορροπία στη ζωή τους ως ξεχωριστές προσωπικότητες.

Οι σχέσεις με τα παιδιά, χτίζονται απο τα πρώτα χρόνια της ζωής τους και εξελίσσονται μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Όσο νωρίτερα χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης, τόσο πιο ομαλά θα κυλάει η καθημερινότητα και η σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού θα γίνεται όλο και πιο δυνατή. Τα οφέλη αυτής της επένδυσης είναι αμφίδρομα. Ο γονέας αισθάνεται ασφάλεια πως το παιδί του θα απευθυνθεί σε εκείνον όταν θα χρειαστεί και το παιδί μεγαλώνει έχοντας μια ισχυρή βάση, στην οποία μπορεί να βασιστεί. 

Facebook
Twitter
LinkedIn