Η ομάδα θα λειτουργήσει σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Δευτέρα πρωί, στις 11.30-13.00, στο Ινστιτούτο Θεραπείας και Εκπαίδευσης μέσω των Τεχνών «Επίνειο» στη Θεσσαλονίκη. Η έναρξή της θα γίνει τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020.
Η μέθοδος που θα ακολουθηθεί είναι η χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης, εμπλουτισμένη από την ψυχαναλυτική σκέψη.
Στόχος της ομάδας θα είναι να δημιουργήσει αυτό το χώρο έκφρασης όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν με ασφάλεια ζητήματα αυτογνωσίας και θεραπείας μέσα από την τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία.
Η ομάδα θα παραμείνει ανοιχτή για νέα μέλη κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συναντήσεων, 14 και 21 Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια θα κλείσει και θα ανοίγει κατά διαστήματα σε συνεννόηση με τα μέλη.
Το κόστος είναι 60€/μήνα, ενώ για τους εκπαιδεύομενους της DRLST 40€/μήνα.
Η εισηγήτρια
Η Μαριάννα Δρακοπούλου είναι Κλινική Ψυχολόγος του ΑΠΘ, με ερευνητικό μεταπτυχιακό στην Κλινική Ψυχολογία- Ψυχοπαθολογία του Πανεπιστημίου Rene- Descartes στο Παρίσι, Χοροθεραπεύτρια μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης από το Atelier du Geste Rythme στο Παρίσι και Ψυχαναλύτρια από τη Φροϋδική Εταιρεία Β. Ελλάδος. Εργάζεται από το 2007 ως ιδιώτης σε ατομικό γραφείο, ενώ από το 2011 και στο Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΟΚΑΝΑ) Ανατ.Θεσ/νίκης «Ελπίδα».
Ως στέλεχος πρόληψης των εξαρτήσεων υλοποιεί παρεμβάσεις πρόληψης σε μαθητές όλων των βαθμίδων, σε ομάδες εφήβων, ομάδες γονέων, σεμινάρια και επιστημονική εποπτεία εκπαιδευτικών, παρεμβάσεις στην κοινότητα κ.α.
Ως χοροθεραπεύτρια εργάζεται από το 2007 με ομάδες ενηλίκων στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εκπαίδευσης Χοροθεραπευτών της DRLST (με έδρα στο Παρίσι) στην Ελλάδα το 2011, της οποίας είναι σήμερα Παιδαγωγικά Υπεύθυνη για τη Βόρεια Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει σεμινάρια χοροθεραπείας σε ομάδες ηθοποιών στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους, ενώ επιμελήθηκε την κινησιολογική επιμέλεια σε δύο θεατρικές παραστάσεις.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με το χορό και το θέατρο. Θεωρεί πως η Τέχνη μπορεί να είναι μια μορφή θεραπείας, αλλά πολύ περισσότερο είναι τρόπος ζωής.