ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εκπαίδευση δραματοθεραπείας

«Βασικός στόχος του δραματοθεραπευτή είναι ο ασθενής να αυξήσει το ρεπερτόριο των ρόλων που μπορεί να παίξει και την ικανότητα να παίξει ένα μόνο ρόλο πιο ολοκληρωμένα», R. Landy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η εκπαίδευση δραματοθεραπείας του Επίνειου βασίζεται σε μια «συμβολική» και «μυθοποιητική» προσέγγιση στη δραματοθεραπεία, τη Θεραπεία μέσω Δράματος και Κίνησης, γνωστή ως μέθοδος Sesame, όπως διδάσκεται στο Central School of Speech and Drama. Σε αυτήν ο πελάτης και ο θεραπευτής επεξεργάζονται τις μεταφορές και τα σύμβολα μέσω του δράματος, της κίνησης, της αφής και της αφήγησης. Το Sesame ενσωματώνει τους δραματικούς συμβολικούς μύθους που βασίζονται στις θεωρίες του Carl Jung για το ασυνείδητο, τη θεραπευτική χρήση της θεωρίας Movement Observation του Rudolf Laban, τη δουλειά της Billy Lindkvist με την Κίνηση με Άγγιγμα και Ήχο, καθώς και τη θεωρία της παιγνιοθεραπείας του Peter Slade. Επιπλέον, αφομοιώνει γνώσεις από την ανθρωπολογία, την αναπτυξιακή ψυχολογία, το Ψυχόδραμα, τη Συναλλακτική Ανάλυση και τη μέθοδο Gestalt.

Μέσα από το παιχνίδι ρόλων και τη γνωριμία με διαφορετικές μορφές και τρόπους κίνησης, δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφοράς και αντιμετώπισης καταστάσεων της ζωής τους. Σε ένα μη αντιπαραθετικό ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, βασισμένο στη γνώση ότι οι δυσκολίες μπορούν να αποκαλυφθούν μέσα από μεταφορικές έννοιες, έχουν την ευκαιρία να ξαναζήσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και να πειραματιστούν με νέες λύσεις και δυνατότητες. Μέσω της ασφάλειας που παρέχει η χρήση των τεχνών, τα μέλη μιας ομάδας μπορούν να εκφράσουν κάθε είδους συναισθήματα και σκέψεις, προκειμένου να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση τους, να εμβαθύνουν την αυτογνωσία τους και να διευκολύνουν την επικοινωνία τους με τους άλλους.

Μέσω αυτής της εκπαίδευσης δραματοθεραπείας, μερικής απασχόλησης, θα:

 • αποκτήσεις τη θεωρητική και βιωματική γνώση, καθώς και την πρακτική εμπειρία, απαραίτητα εφόδια για γίνεις επαγγελματίας δραματοθεραπευτής,
 • μάθεις πώς να εξασκείς τη δραματοθεραπεία σύμφωνα με τις αρχές της προσέγγισης Sesame στη Θεραπεία μέσω Δράματος και Κίνησης,
 • μπορείς να σπουδάσεις δραματοθεραπεία χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να διαμένεις στη Θεσσαλονίκη,
 • μπορείς να πραγματοποιήσεις την πρακτική άσκηση στη χώρα διαμονής σου, με την υποστήριξη online εποπτείας.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΑΣ

Η δραματοθεραπεία χρησιμοποιεί το θέατρο για να προωθήσει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, τη γνώση, την εσωτερική αλλαγή και την εξέλιξη. Σε μια συνεδρία, ο θεραπευτής και ο πελάτης επεξεργάζονται τις μεταφορές και τα σύμβολα μέσω του δράματος, της κίνησης, της αφής και της αφήγησης. Η δραματοθεραπεία μπορεί να διεξαχθεί τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές συνεδρίες. 

Το Sesame είναι μια μυθοποιητική προσέγγιση στη δραματοθεραπεία, που πήρε το όνομα της από την ιστορία του “Αλί Μπαμπά και οι σαράντα κλέφτες”, στην οποία το σύνθημα “Άνοιξε σουσάμι!” ξεκλειδώνει την είσοδο μιας σπηλιάς, αποκαλύπτοντας τους θησαυρούς που κρύβονται μέσα της. Ακολουθώντας τον συμβολισμό της ιστορίας, η Θεραπεία μέσω Δράματος και Κίνησης μπορεί να γίνει αντιληπτή ως το κλειδί για να ξεκλειδώσει την ψυχή κάποιου ανθρώπου και να επιτρέψει την πρόσβαση στον πλούτο της.

Ο Γιουνγκ ισχυρίζεται ότι η εξατομίκευση είναι το δια βίου έργο της ψυχής για να ενσωματώσει τα συνειδητά και ασυνείδητα στοιχεία της, σε ένα εύρυθμο σύνολο. Ακολουθώντας αυτή την πεποίθηση, μέσα στην τελετουργική δομή μιας συνεδρίας Δραματοθεραπείας, ο συμμετέχων ενσαρκώνει διαφορετικούς τύπους ρόλων, εξερευνά πρότυπα συμπεριφοράς και αναπτύσσει λειτουργικούς τρόπους αντιμετώπισης των αντιφάσεων της ζωής.

Μέσω της δραματοποίησης ρόλων και της ενασχόλησης με διαφορετικές μορφές και τρόπους κίνησης, επιτρέπεται στους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με εναλλακτικούς τρόπους συμπεριφοράς και αντιμετώπισης καταστάσεων στη ζωή τους. Μέσα στην ασφάλεια που παρέχει η χρήση των τεχνών, σε ένα μη αντιπαραθετικό ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο, με βάση τη γνώση ότι οι δυσκολίες μπορούν να αποκαλυφθούν μέσα από σύμβολα και μεταφορές, το άτομο μπορεί να εκφράσει συναισθήματα και σκέψεις, ώστε να αναπτύξει αυτοπεποίθηση, να εμβαθύνει την αυτογνωσία και να διευκολύνει την επικοινωνία του με τους άλλους.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η εκπαίδευση δραματοθεραπείας είναι μερικής απασχόλησης και διαρκεί τέσσερα έτη. Οι διαλέξεις είναι θεωρητικές και βιωματικές και καλύπτουν τις θεμελιώδεις αρχές της Θεραπείας μέσω Δράματος και Κίνησης, το Μύθο, το Δράμα, το Laban και την Κίνηση με Άγγιγμα και Ήχο. Θα παρακολουθήσεις επίσης ενότητες που μελετούν την έννοια της τελετουργίας και της θεατρικής πράξης στη δραματοθεραπεία, την αναλυτική και την εξελικτική ψυχολογία.

Είναι ένα πρόγραμμα που παρέχεται εν μέρει δια ζώσης και διαδικτυακά, καλύπτοντας την ανάγκη για εκπαίδευση δραματοθεραπείας που θα επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους να σπουδάζουν χωρίς να χρειάζεται να διαμένουν στη Θεσσαλονίκη. Οι θεωρητικές διαλέξεις θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά, ενώ τα βιωματικά εργαστήρια δια ζώσης στο Επίνειο. Θα πρέπει να παρακολουθείς τα υποχρεωτικά εργαστήρια τρεις φορές το χρόνο, τον Οκτώβριο, το Φεβρουάριο και τον Ιούνιο, για τέσσερις ημέρες κάθε επίσκεψη (Πέμπτη έως Κυριακή). Κάθε πενθήμερο εργαστήριο θα περιλαμβάνει μία ή περισσότερες ενότητες.

Στην αρχή του τρίτου έτους θα ξεκινήσεις πρακτική άσκηση που περιλαμβάνει την διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών συνεδριών δραματοθεραπείας, υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένων εποπτών. Θα ολοκληρώσεις την εκπαίδευση σου με μια διπλωματική εργασία 10.000 λέξεων, σε ένα θέμα που θα επιλέξεις με την υποστήριξη του επιβλέποντος της διπλωματικής σου εργασίας.

Οι πρακτικές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε θεραπευτικά ή εκπαιδευτικά πλαίσια στη χώρα διαμονής σου. Για να ολοκληρώσεις αυτή την εκπαίδευση δραματοθεραπείας, θα πρέπει να πραγματοποιήσεις 300 ώρες ατομικών και ομαδικών συνεδριών δραματοθεραπείας. Η ομαδική και ατομική εποπτεία κατά τη διάρκεια των πρακτικών, θα παρέχεται από το ΕΠΙΝΕΙΟ, θα εκτελείται από επόπτες διαπιστευμένους από το NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας, Η.Β.) και θα διεξάγεται κυρίως διαδικτυακά.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η πρακτική άσκηση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσης δραματοθεραπείας. Παρέχει την ευκαιρία να βιώσεις τον ρόλο του δραματοθεραπευτή, υπό την ασφάλεια, την καθοδήγηση και την υποστήριξη ενός ειδικευμένου επόπτη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να εφαρμόσεις τη γνώση στην πρακτική σου, να είσαι καλύτερα εξοπλισμένη/ος και να νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν ξεκινήσεις να ασκείς το επάγγελμα του δραματοθεραπευή, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της εκπαίδευσης σου.

Στο πρώτο εξάμηνο του τρίτου έτους εκπαίδευσης σου, θα ξεκινήσεις την πρακτική σου άσκηση, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε τρεις φορείς υγείας, κοινωνικών υπηρεσιών ή εκπαίδευσης. Θα πρέπει να πραγματοποιήσεις 300 ώρες ομαδικών και ατομικών συνεδριών δραματοθεραπείας με ενήλικες και εφήβους με προβλήματα ψυχικής υγείας, μαθησιακές δυσκολίες και στο αυτιστικό φάσμα, ηλικιωμένους με άνοια, παιδιά με παραβατική συμπεριφορά κ.α.

Τα ιδρύματα/οργανισμοί των πρακτικών ασκήσεων, μπορούν να βρίσκονται στον τόπο διαμονής σου και θα είσαι υπεύθυνη/ος για τη οργάνωση τους, με την υποστήριξη όμως του Επινείου. Σε όλο αυτό το διάστημα, θα βρίσκεσαι υπο ατομική και ομαδική εποπτεία (150 ώρες). Ορισμένες από τις συνεδρίες εποπτείας θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Σε αυτή την εκπαίδευση δραματοθεραπείας, υποστηρίζουμε ένθερμα την ανάγκη ενός θεραπευτή να έχει βαθύτερη κατανόηση του εαυτού του, ώστε να μπορεί να καθοδηγήσει τους άλλους σε ένα τέτοιο ταξίδι. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, αναμένεται να πραγματοποιήσεις τουλάχιστον 250 συνεδρίες προσωπικής θεραπείας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης σου, 180 ώρες από τις οποίες θα είναι ατομική θεραπεία και οι υπόλοιπες 70 ομαδική θεραπεία.

Ατομική ψυχοθεραπεία

 • Η ατομική ψυχοθεραπεία θα γίνει με θεραπευτή της επιλογής σου. Ωστόσο, συνιστάται, εάν είναι δυνατόν, να ξεκινήσεις με κάποιον αναλυτικής προσέγγισης.
 • Η ατομική θεραπεία θα σε υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και θα σου προσφέρει έναν χώρο όπου θα μπορείς να επεξεργαστείς τα προσωπικά ζητήματα που δύναται να προκύψουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ομαδική θεραπεία

Κατά το δεύτερο έτος των σπουδών σου, θα χρειαστεί να συμμετάσχεις σε ψυχοθεραπευτική ομάδα.

 • Σε συμβουλεύουμε να συμμετέχεις σε μια ομάδα δραματοθεραπείας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης σου. Ωστόσο, εάν δεν μπορείς να βρεις μια στην περιοχή διαμονής σου, μπορείς να επιλέξεις μια ομάδα χοροθεραπείας ή θεραπείας μέσω τέχνης.
 • Αυτός ο χώρος θα σου δώσει την ευκαιρία να εργαστείς δημιουργικά μέσα από τις προσωπικές σου διαδικασίες.

Ομάδα προόδου

Κατά το πρώτο έτος, απαιτείται να συμμετέχεις σε μια ομάδα προόδου με τους συμφοιτητές σου, η οποία θα πραγματοποιείται διαδικτυακά κάθε δύο εβδομάδες. Σε αυτό το χώρο θα έχεις την ευκαιρία να εξερευνήσεις τις δυναμικές που διαμορφώνονται μέσα σε μια ομάδα αλλά και να δουλέψεις μέσα από προσωπικά θέματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή σας σε αυτή την εκπαίδευση.

Μόνο οι θεραπευτικές συνεδρίες στις οποίες συμμετέχεις όσο είσαι εκπαιδευόμενη/ος του προγράμματος θεωρούνται ότι πληρούν αυτήν την απαίτηση.

Αναμένεται να κανονίσεις μόνη/ος σου την ατομική και την ομαδική θεραπεία και είσαι υπεύθυνη/ος για την πληρωμή τους.

Στην αρχή της εκπαίδευσης θα σου δοθούν δύο φόρμες, μία για την ατομική και μία για την ομαδική θεραπεία. Θα πρέπει να επιστρέψεις και τις δύο στο τέλος των θεραπειών, συμπληρωμένες από τους θεραπευτές σας, όπου θα πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός των συνεδριών που παρακολούθησες.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

Η συμμετοχή στην εκπαίδευση δραματοθεραπείας γίνεται μέσω πτυχίου στις ανθρωπιστικές επιστήμες, θεραπείες μέσω τεχνών ή σχετικό κλάδο. Εάν δεν έχεις πρώτο πτυχίο (ή ισοδύναμο), αλλά έχεις τουλάχιστον διετή επαγγελματική εμπειρία σε συνεργασία με πελάτες με συγκεκριμένες ανάγκες, σε χώρους εκπαίδευσης ή φροντίδας, η συμμετοχή σου θα ληφθεί επίσης υπόψη.

Με την αίτηση σου, θα σου ζητηθεί να υποβάλεις μια σύντομη (500 λέξεις) περιγραφή των λόγων για τους οποίους θέλεις να συμμετάσχεις στο πρόγραμμα και να συζητήσεις μια πτυχή της προσέγγισης Sesame, που θεωρείς ενδιαφέρουσα.

Για να γίνεις δεκτή/ος στην εκπαίδευση δραματοθεραπείας, θα πρέπει να λάβεις μέρος σε μια συνέντευξη, η οποία μπορεί, αν χρειάζεται, να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, θα συζητηθεί επίσης η περιγραφή σου των 500 λέξεων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στόχοι αυτής της εκπαίδευσης δραματοθεραπείας είναι να:

 • αποκτήσεις όλες τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, απαραίτητες για να εξασκήσεις αποτελεσματικά τη δραματοθεραπεία, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση Sesame,
 • είσαι σε θέση να ασκείς τη δραματοθεραπεία, να αποκτήσεις εμπειρία πρακτικής άσκησης με διαφορετικές ομάδες πελατών και να εξερευνήσεις διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει,
 • συμμετάσχεις σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα να επεξεργαστείς τα ζητήματα που προκύπτουν στα μέλη μιας ομάδας και επομένως να κατανοήσεις βιωματικά τη δυναμική και τις διαδικασίες της,
 • αναπτύξεις προσαρμοστικότητα, ευελιξία, πνευματική οξύτητα και δημιουργικότητα,
 • εξερευνήσεις δυνατά και αδύνατα σημεία σου, έχοντας πραγματοποιήσει ένα προσωπικό ταξίδι.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Όταν ολοκληρώσεις επιτυχώς την εκπαίδευση δραματοθεραπείας, θα είσαι σε θέση να:

 • επιδείξεις την κατανόηση των βασικών εννοιών της προσέγγισης Sesame και να εργαστείς μέσα από την ερμηνεία του μύθου, το δράμα, την κίνηση με άγγιγμα και ήχο και την κίνηση Laban,
 • κατανοήσεις και διαχειριστείς την εφαρμογή της θεωρητικής γνώσης στην πρακτική της δραματοθεραπείας,
 • αξιολογήσεις τις θεωρίες και τα σύγχρονα ζητήματα που σχετίζονται με τη δραματοθεραπεία,
 • αποκτήσεις μια βιωματική κατανόηση της σημασίας ενός ασφαλούς, μη αντιπαραθετικού, δημιουργικού χώρου για δραματοθεραπεία, τόσο με ομάδες όσο και ατομικά·
 • εκτιμήσεις τη σημασία της συνεχούς επαγγελματικής καθώς και προσωπικής ανάπτυξης και εποπτείας όταν εργάζεσαι ως ψυχοθεραπευτής,
 • κατανοήσεις την επίπτωση του κοινωνικο-πολιτισμικού, οικονομικού και ιστορικού υπόβαθρου ενός ατόμου, στο θεραπευτικό πλαίσιο,
 • μάθεις πώς να εργάζεσαι μέσα σε απαιτητικά περιβάλλοντα, αναπτύσσοντας δεξιότητες όπως η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα και ο καθορισμός ορίων με σεβασμό,
 • επιδείξεις γνώσεις για τη δημιουργία ενός εργασιακού πλαισίου δραματοθεραπείας σε ένα πλαίσιο υγείας, κοινωνικής υπηρεσίας ή εκπαίδευσης.

ΠΡΩΤΟΕΤΟΣ

Ομάδα προόδου

Theoretical framework of Sesame

Εξελικτική Ψυχολογία

Αναλυτική Ψυχολογία

Θεωρητικό πλαίσιο της Θεραπείας μέσω Δράματος και Κίνησης

Ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία

ΔΕΥΤΕΡΟΕΤΟΣ

Ομαδική ψυχοθεραπεία

Θεατρική παράσταση στη δραματοθεραπεία

Κίνηση με Άγγιγμα και Ήχο (MWTS)

ΤΡΙΤΟΕΤΟΣ

Τελετουργικές ενσωματώσεις σε μυθικές αφηγήσεις

Ατομική και ομαδική εποπτεία πρακτικής άσκησης

Πρακτική εφαρμογή της δραματοθεραπείας

Εισαγωγή στην Κλινική Ψυχοπαθολογία

Πρακτική άσκηση

Διπλωματική εργασία

ΤΕΤΑΡΤΟΕΤΟΣ

ΠΡΩΤΟΕΤΟΣ

Θεωρητικό πλαίσιο της Θεραπείας μέσω Δράματος και Κίνησης
Αναλυτική Ψυχολογία
Μύθος
Κίνηση με άγγιγμα και ήχο (MWTS)
Ομάδα προόδου

ΔΕΥΤΕΡΟΕΤΟΣ

Laban
Δράμα
Εξελικτική Ψυχολογία
Πρακτική εφαρμογή της δραματοθεραπείας

ΤΡΙΤΟΕΤΟΣ

Πρακτική άσκηση
Εισαγωγή στην Κλινική Ψυχοπαθολογία
Ατομική και ομαδική εποπτεία πρακτικής άσκησης
Θεατρική παράσταση στη δραματοθεραπεία
Τελετουργικές ενσωματώσεις σε μυθικές αφηγήσεις

ΤΕΤΑΡΤΟΕΤΟΣ

Διπλωματική εργασία
Πρακτική άσκηση
Ατομική και ομαδική εποπτεία πρακτικής άσκησης