Η εργασία αυτού του Σαββατοκύριακου θα εισάγει τους συμμετέχοντες σε κάποιες από τις βασικές αρχές της προσέγγισης Sesame στη θεραπεία μέσω δράματος και κίνησης. Θα εμβαθύνουμε στην κεντρική ιδέα του συμβολισμού, αντλώντας από την Γιουγκιανή ψυχολογία και μεταφράζοντας τους διάφορους συμβολισμούς μορφές βιωματικού εργαστηρίου. Αυτές περιλαμβάνουν το αυθόρμητο παιχνίδι, τις χειρονομίες και την κίνηση. Η εργασία με την κίνηση θα διέπει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του Σαββατοκύριακου.
Η προσέγγιση Sesame προσφέρει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης για τη δραματοθεραπεία, που στοχεύει στο να δημιουργήσει στην ψυχή του πελάτη τις κατάλληλες συνθήκες αυτορύθμισης, καθώς και να εισάγει εικόνες και συμβολικά μοτίβα ως μέρος της μεθοδολογίας αυτής. Στα πλαίσια της εργασία μας, θα διερευνήσουμε με ποιο τρόπο η αυθόρμητη κίνηση και η αφήγηση ιστοριών, προσδίδουν στον πελάτη ένα εργαλείο για να εντοπίσει και εξερευνήσει προσωπικές ιστορίες και φαντασίες. Θα ακούσουμε έναν Σιβηριανό μύθο, ο οποίος αναφέρεται σε ένα ταξίδι και μια αναζήτηση. Θα εξερευνήσουμε μοτίβα αναζήτησης, ανθεκτικότητας και αντοχής μέσα απο διαφορετικές κινησιολογικές και θεατρικές συμβάσεις, θέτοντας ερωτήματα κατά τη διάρκεια. Θα δοθούν ευκαιρίες για ανταπόκριση και στοχασμούς.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία και το χρόνο να συζητήσουν τις θεωρητικές ιδέες της προσέγγισης Sesame. Ο Richard Hougham ενδιαφέρεται επίσης για την εξέλιξη της δραματοθεραπείας και της εκπαίδευσης στη δραματοθεραπεία, στην Ελλάδα.
Ο Richard Hougham έχει τη θέση του Principal Lecturer στο Royal Central School of Speech and Drama, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου είναι επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος στη Θεραπεία μέσω Δράματος και Κίνησης (MA Drama and Movement Therapy). Είναι Πρόεδρος του European Consortium of Arts Therapies Education (ECArTE). Ο Richard έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Γιουγκιανή ψυχολογία και η έρευνά του αναζητά τα σημεία συνάντησης των πολιτισμικών θεραπευτικών πρακτικών και τη χρήση του μύθου και της ιστορίας, μέσα στη διδασκαλία και την πρακτική της δραματοθεραπείας. Επίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της δραματοθεραπείας και της εκπαίδευσης στη μέθοδο αυτή, στην Ελλάδα.
Το εργαστήριο καλωσορίζει ανθρώπους από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και δεν απαιτεί καμία προηγούμενη εμπειρία στο θέατρο ή την κίνηση.
Ώρες του εργαστηρίου:
Σάββατο 1/7 10:00-17:00
Κυριακή 2/7 10:00-17:00